Rintaliivin ympärysmitta on oleellinen osa liivin istuvuutta. Ympärys kannattelee suurimman osan rintojen painosta, joten ympäryksen tulee olla kyllin napakka, että liivi pysyy ankkuroituna kehon ympärille. Liivikoko olisi hyvä olla noin 5-10 cm lyhempi kuin rinnan alta saatu napakasti otettu ympärysmitta on.
Pukiessa laita kaarituet rinnan juureen kiinni, ja kiinnitä hakaset selän takana kiinni. Etukumara asento helpottaa rintojen asettumista kuppeihin oikein ja kaarituetkin on helpompi saada rinnan alle oikealle paikalleen. Hakasten kiinnityksen jälkeen sopivalle kireydelle säädetyt olkaimet nostetaan hartioille ja rintakudos kahmaistaan huolellisesti kuppiin. Täältä löydät kuvallisen ohjeen pukemiseen.
Sovittaessa liivi kiinnitetään ensin uloimpiin hakasiin. Näin ympäryksen löystyessä käytön myötä liivissä on vielä kiristysvaraa. Jos jo sovittaessa liivin ympärys on liian löysä, jää liivin käyttöikä lyhyeksi, kun kiristysvaraa ei ole. Liian väljä ympärys pääsee pyörimään ympärilläsi liikkuessasi ja voi siksi hiertää ja tuntua epämukavalta.
Ympäryksen pituutta voi testata vetämällä takakappaleita takana limittäin. Mikäli takakappaleet saa vedettyä kangasta venyttämättä kuvan mukaisesti limittäin, on syytä ympäryksestä valita pienempi koko. Sopiva napakkuus on sellainen, että joudut hieman venyttämään liiviä pukiessasi niitä päällesi.
Jos päällä olevassa liivissä kuppi on kooltaan istuva, voi sovitettavaksi valita ympärysmitaltaan pienemmän rinnakkaiskoon. Eli ympärys koon pienempi ja kupin koko koon isompi, niin kupin koko säilyy samana kuin nyt päällä olevassa liivissä.
Lue täältä lisää, mitä tarkoittaa rintaliivin rinnakkaiskoko.
Liivin ympäryksen napakkuutta voi testata myös vetämällä takakappaletta hakasten kohdalta taaksepäin. Kuvassa näkyvä ympärys on liian väljä, kun tilaa liivin ja selän väliin jää tilaa koko kämmenen leveydeltä. Tilaa tulisi jäädä vain kahden-kolmen sormen leveys. Kun ympärys on kuvan mukaisesti liian väljä, nousee liivin selkäosa ylöspäin ja edestä liivi puolestaan valuu kokoajan alemmas, eivätkä liivit silloin kannattele lainkaan rintoja. Joudutko usein vetämään liivejä selästä alaspäin päivän aikana? Entäpä jos seuraavaksi kokeilisit pienempää ympärysmittaa?
Käytössä väljän ympäryksen huomaa, kun liivin takaosa lähtee nousemaan ylöspäin. Tämä korostuu vielä enemmän, kun olkaimia kiristämällä pyrkii saamaan rinnoille enemmän tukea. Olkainten kiristäminen lisää hartioille kohdistuvaa painetta ja rintojen paino vetää takaosaa ylöspäin lapaluiden päälle. Kun kuppiosa pääsee valumaan edestä alaspäin, voi pyöräksikin tarkoitetun liivi jäädä kartiomaiseksi teräväksi tötteröksi, ja jopa osoittaa surullisesti alaspäin sen sijaan, että kupit tukisivat, muotoilisivat rintaa pyöreäksi ja kohottaisivat rintoja.